Талибаните дадоха първа пресконференция, откакто взеха властта в Афганистан, съобщи .

...
Талибаните дадоха първа пресконференция, откакто взеха властта в Афганистан, съобщи .
Коментари Харесай

Талибаните дадоха пресконференция: Няма да отмъщаваме с насилие и хаос

Талибаните дадоха първа конференция, откогато взеха властта в Афганистан, съобщи . Те още веднъж оповестиха, че няма да има принуждение и безпорядък.

По думите им за 20 години са се трансформирали и към този момент работят по състав на държавното управление. И до момента в който Западът не признава властта им за законна, редица страни, измежду които Русия, Китай и Турция към този момент са подготвени на диалози с тях. Говорителят на талибани те Забихула Муджахид обеща да няма да има гонения на съперниците, а медиите могат да продължат да работят.                  

" Няма да отмъщаваме. На ничия врата няма да почукаме, с цел да го питаме за кого е работил ", съобщи Забихула Муджахид.

Той беше по-уклончив, когато го питаха дали дамите ще могат да работят. " В рамките на законите на исляма ", беше неговият отговор, което може да значи всичко, заради извънредно другите тълкования на Шариата и използването на разпоредбите. 

" Що се отнася до опит, зряла възраст и визия, несъмнено, че има голяма разлика у нас по отношение на 20 години по-рано ", уточни Муджахид.

В кафенета и магазини в Кабул гледаха конференцията на талибани те. Много афганистанци не губят вяра.

" Притеснен съм, само че се надявам да има мир, непоклатимост и положително устройство на страната. Пълна безредица цареше в досегашното държавно управление. Дано талибани те създадат нещо положително за нас ", съобщи Ахмад Мудасир, състезател на билярд от Кабул.

Много по-малко оптимизъм показват в Европа и Съединените щати. Там нямат доверие на талибани те. Те по този начин и не стопираха да провеждат терористични актове, убийства на политици, публицисти и други публични персони в Афганистан и прилежащите страни. Тази вечер имаше изключителна среща на министрите на външните работи в Евросъюза.

„ Основният приоритет на Европа сега е да бъдат евакуирани всички наши жители от Афганистан. Както и локалните хора, които ни сътрудничиха 20 години. Не можем да ги изоставим и вършим каквото е допустимо ”, уточни  Жосеп Борел, висш представител на Европейски Съюз за външната политика.

Евакуацията зависи от Американската войска, която откри надзор над летището в Кабул. Тя отпуска слотовете за самолетите. Американците споделят, че основната спънка пред евакуацията сега е, че до летището е съвсем невероятно да се стигне.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР